Person som står i en dörröppning.

Foto: Kristina Sahlén

Maximal otur bakom arbetsskadan

Tidning - Trygg på jobbetPublicerad 2 maj 2025

Hon stod i vägen när en toalettdörr slogs upp och skadade axeln svårt. Tack vare kollektiv­avtal förlorar hon inte alltför mycket på sjukskrivningen. – Det har tagit bort mycket stress, säger lokalvårdaren Anna Eriksson.

Trygg på jobbet, mars 2025

Anna Eriksson har arbetat som lokalvårdare hos ett privat företag i Enköping i snart fyra år. I oktober förra året var hon ute på företagsstäd när olyckan var framme.

– Jag moppade golvet utanför toaletten och en man slog upp toalettdörren med stor kraft. Dörren smällde i min vänstra axel och jag var nära att åka i backen. Han bad hundra gånger om ursäkt och det var ju inte hans fel, det var bara otur att jag råkade stå just där precis då.

Axeln gjorde väldigt ont efter en halvtimme

Anna blev först rädd, men kände sedan lättnad över att det gick bra. Men efter en halvtimme började axeln göra riktigt ont.

– Jag hade svårt att jobba färdigt den dagen, men det fanns ingen som kunde lösa av mig. Dagen efter var jag tvungen att sjukskriva mig för att det gjorde så ont att röra armen.

Hon gick till en läkare på vårdcentralen, som konstaterade att axeln var svullen och blåslagen. Det gjorde ont att lyfta armen och när någon vidrörde axeln.

– Jag blev sjukskriven och både jag och läkaren trodde att det här skulle gå över på ett par veckor. Men så blev det tyvärr inte.

Hon sökte sig vidare i vården och fick göra ett ultraljud, som visade att en skelettbit hade lossnat på framsidan av axeln. Och att muskulaturen på axelns baksida hade kraftiga blödningar.

– Jag kände på ett sätt att det var skönt att få svart på vitt att jag verkligen hade en skada, det hade inte riktigt känts som att jag blivit trodd tidigare. Men det var samtidigt jobbigt att få veta att det var så pass illa.

Dålig sömn efter olyckan

Smärtan i axeln begränsar vardagen på många sätt.

– Den gör ont i alla rörelser men framför allt om jag rör den utåt, uppåt eller åt sidan. Till exempel när man ska trä armarna i en tröja. Den gör också väldigt ont om jag rör armen bakåt, men det är ju sällan man behöver göra just den rörelsen.

Före olyckan arbetade Anna på 75 procent och tyckte om att träna på fritiden. Nu är hon begränsad till att använda höger hand.

– Jag brukar inte orka hålla på några längre stunder, smärtan gör mig så trött. All städning, tvätt och liknande får min sambo och dotter fixa. Min dotter är också den som hjälper mig att klä på mig på morgnarna. Jag är väldigt tacksam över att jag har dem.

Anna sover dåligt och vaknar ofta av smärtan.

När jag fick förklarat för mig att jag skulle få ersättning för förlorad inkomst varje månad försvann stressen. Det är kanonbra att den här möjligheten finns.

Anna Eriksson, lokalvårdare

Vad som från början var ett par veckors sjukskrivning har nu blivit till flera månader. I samband med olyckan uppmanade Annas chef henne att söka pengar från Afa För­säkring.

– För många år sedan gjorde jag illa tån på jobbet och då fick jag ut ersättning för sveda och värk från Afa För­säkring. Så jag kände till att den möjligheten fanns, men jag visste inte att man kan få hjälp så länge man är sjukskriven.

Hon har nu fått ersättning för sina utlägg för läkarbesök och mediciner, samt ersättning för förlorad inkomst.

– Jag kände en jättestress när jag blev sjukskriven. Jag tjänar inte så jättemycket och tänkte att hur ska jag ha råd att vara hemma? Det går ju inte, jag måste tillbaka till jobbet! När jag fick förklarat för mig att jag skulle få ersättning för förlorad inkomst varje månad försvann stressen. Det är kanonbra att den här möjligheten finns.

Man kan söka ersättning för sveda och värk

Förhoppningen är att hon ska bli helt återställd.

– Min läkare tror till 100 procent på att jag kan bli helt bra igen, så det hoppas jag också på. Förmodligen kommer jag att behöva gå tillbaka till jobbet stegvis och kanske börja med 25 procent.

Efter att sjukskrivningen är över finns också möjlighet att söka pengar för sveda och värk. Men det har inte Anna funderat så mycket över.

– Just nu är jag bara glad över att jag inte förlorar pengar på att vara sjukskriven och för hjälpen jag redan fått av Afa För­säkring.

Text: Karin Janson
Foto: Kristina Sahlén

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, mars 2025. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Vad räknas som arbetsskada?

Olycksfall i arbetet: en skada på grund av en händelse som inträffar plötsligt och oväntat, till exempel att man ramlar eller något välter över en. Hit räknas också hot, våld och rån.

Arbets­sjuk­dom: att ha blivit utsatt för något skadligt på jobbet under en längre tid och blivit sjuk av det. Det kan vara vibrationer, buller eller olämpliga arbetsställningar. En arbets­sjuk­dom måste alltid antingen vara godkänd av Försäkrings­kassan eller finnas med på något som kallas ILO-listan.

Färdolycksfall: innebär att ha skadat sig på väg till eller från jobbet. Det kan vara att cykla omkull eller halka på en isfläck. Rör det sig däremot om en olycka där det finns ett motorfordon inblandat är det alltid trafikförsäkringen som kan ge ersättning, aldrig arbets­skade­försäkringen.

Arbets­skade­försäkring via jobbet

Beroende på kollektiv­avtal gäller någon av följande försäk­ringar vid arbetsskada:

  • Trygghets­försäkring vid arbetsskada (TFA): för privatanställda och kooperativt anställda.

  • Trygghets­försäkring vid arbetsskada (TFA-KL): för anställda inom kommuner och regioner, kommunala företag som är anslutna till Sobona, samt Svenska kyrkan.

  • Avtal om ersättning vid personskada (PSA): för statligt anställda.

Läs fler artiklar ur Trygg på Jobbet

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Arkiv för Trygg på jobbet

Missat ett nummer av Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet? Ladda då ner en pdf från vårt arkiv.

Omslaget till Trygg på jobbet nummer 1 2024. En person står invid en häst i stallgången.

Vår tidning Trygg på jobbet

Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektiv­avtalade försäk­ringar och reportage från arbetsplatser.

OSZAR »